Viata in culori
Influenta culorilor asupra deciziilor noastre pare a fi un lucru putin important, mai ales ca de cele mai multe ori nu constientizam ce ne facem sa luam o decizie. De exemplu, daca dimineata vedem cerul albastru deschis, fara nicio pata alba, deci fara nori :), ne vom imbraca mai subtire si nu vom lua umbrela. Culoarea cerului a transmis creierului nostru, prin intermediul ochilor, o informatie care ne-a determinat sa luam o decizie. Culorile ne ajuta sa prelucram informațiile despre ceea ce ne inconjoara si ne pot influenta starea emotionala.
Pentru dezvoltarea emotionala a copiilor, culorile au rol foarte important. Ele stimuleaza abilitati, influenteaza concentrarea, linistesc sau agita si pot avea un efect real asupra dezvoltarii organismului, dupa cum afirma specialistii in domeniu.
ALBASTRU
Culoare rece, albastru este considerat a aduce calm, liniste si odihna. Stimuleaza concentrarea si inspiratia, predispune la nostalgie, tandrete si meditatie. Folosita, in nuante deschise, la vopsirea holurilor si a incaperilor, da senzatia de spatiu generos. Pentru ca s-a demonstrat ca are un efect analgezic, se foloseste in spitale, in decorarea salilor de operatie, saloanelor si chiar a ”costumatiei” medicilor. Pentru camera copiilor, zugraveala intr-o nuanta deschisa de albastru induce o senzatie de confort, cu efect linistitor pentru sistemul nervos, efect calmant si influenta pozitiva asupra somnului.
ROSU
Culoare asociata cu energia si optimismul. In sens negativ, rosu este asociat si cu razboiul sau pericolul. Specialistii spun despre rosu ca stimuleaza activitatea emisferelor cerebrale si poate determina dezvoltarea tonusului muscular. Accelereaza pulsul si circulatia sangelui, mareste tensiunea si creste eliberarea adrenalinei. Din punct de vedere emotional, rosu nu este potrivit pentru persoanele irascibile, care se enerveaza usor sau pentru cele care sufera frecvent dureri de cap deoarece poate intensifica durerea. Pentru copii, rosu este prima culoare perceputa in primele saptamani de viata.
ROZ
Culoare cu efect de calmare atat la nivel fizic, cat si nivel mental, dar si emotional. O incapere cu mult roz reduce violenta si determina relaxarea, linistea si compasiunea. S-a efectuat un experiment intr-o inchisoare in care peretii celulelor au fost vopsiti in roz, si s-a constat ca detinutii au fost vizibil mai putin agresivi, dar, din pacate, efectul nu este durabil Studiile privind impactul culorilor asupra oamenilor au aratat ca rozul mai putin intens a marcat cel mai bine inceputul marii dezvoltari intelectuale. Contrar asteptarilor, se pare ca rozul este cea mai potrivita culoare in domeniul investitiilor. Culoarea roz este cea mai romantica culoare, dar si simbolul unei iubiri nedeclarate.
PORTOCALIU
Culoare calda, portocaliu exprima entuziasm, energie si caldura. Are influente pozitive asupra mentalului, nefiind o culoare obositoare, cum este galben, si nici nu declanseaza emotii puternice precum rosul. De asemenea, are influente pozitive asupra functionarii organismului, in special zona rinichilor, pancreasului, plamanilor si inimii. Portocaliu ne amintește de frumusetea diminetilor si a serilor, datorita asocierii ei cu rasaritul si cu apusul soarelui, dar si de gustul minunat al piersicilor, caiselor sau a portocalelor.
GALBEN
Culoarea soarelui si a luminii, galbenul stimuleaza dinamismul, curiozitatea, creativitatea, curajul si gandirea pozitiva. Are efect pozitiv asupra starilor depresive, determina starea de optimism si tine la distanta frica. Galben este indicat sa fie folosit in decorarea camerelor in care se invata pentru ca poate creste capacitatea de concentrare, atentia, memoria si ajuta la diminuarea stresului. Galbenul ii inveseleste pe copii si le activeaza metabolismul. Totusi, nuantele puternice de galben pot obosi ochii si pot provoca frustrarea.
VERDE
Culoare asociata cu natura, verdele are efect relaxant, induce o stare de liniste si buna dispozitie, faciliteaza deconectarea nervoasa. Pentru copiii energici este recomandat sa se vopseasca in verde camera lor. Se considera ca verdele contribuie la gasirea unor solutii foarte bune in situatii dificile, chiar si in cele care au legatura cu veniturile, verdele fiind considerata culoarea castigului financiar. S-a demonstrat ca oamenii se simt mai bine si au rezultate mai bune daca lucreaza in natura sau in spatii in care exista plante.
VIOLET
Culoare rece, supranumita ”culoarea puterii” sau ”culoarea regilor”, violetul stimuleaza intuitia, aduce inspiratie, dar poate provoca si repulsie. Purtata de regi, culoarea violet sugereaza bogatia, luxul, eleganta, dar si romantismul pasional si emotiile puternice. Este considerata o culoare ce accelereaza activitatea plamanilor si a inimii, iar la nivel psihic echilibreaza intuitia si ratiunea, vindeca lipsa de incredere, calmeaza, elimina teama, agresivitatea si gelozia.
INDIGO
Combinatie dintre rosu (energie) si albastru (calm), indigo este considerata culoarea cu o vibratie inalta ce exprima spiritualitatea, elevarea si cautarea adevarului absolut. Culoarea indigo determina simtul responsabilitatii, pacea interioara, luciditate si discernamant.
MARO
Culoare calda, maro-ul reprezinta siguranta, maturitatea, stabilitatea si fidelitatea, calmeaza, motiveaza, stimuleaza bunul simt. Un spatiu in care predomina culoarea maro creaza o atmosfera neutra, confortabila si primitoare, comunicand sinceritare, dar si putere.
ALB
Culoarea puritatii si inocentei, albul simbolizeaza curatenia, sinceritatea si pacea. Sporeste receptivitatea, concentrarea atentiei si calitatea muncii intelectuale, asigura diminuarea oboselii si deconectarea nervoasa.
GRI
Culoarea trezirii unor abilitati native, gri-ul este specific bancherilor si a celor care lucreaza in asigurari. Culoarea gri inchis determina un dezechilibru fizic, iar gri deschis stimuleaza intuitia si imaginatia.
NEGRU
Culoare controversata, negru sugereaza durere, confuzie, despartire. Considerata, de o parte dintre specialisti, culoarea puterii, elegantei, intelepciunii, durabilitatii si increderii, totusi, negrul are si o semnificatie demonica.
Viata fara culoare ar fi fada, chiar imposibila. Culorile fac parte din noi, ele reprezinta emotii, energie, putere, simturi. Culorile ne dezvolta, dar ne si inhiba, ne aduc zambete, dar si lacrimi, ne agita sau ne linistesc, ne reprezinta si vorbesc despre noi. Este important sa nu neglijam importanta culorilor in viata noastra si sa le folosim in functie de personalitatea noastra si de ceea ce ne dorim sa obtinem.
Autor: Ioana Otoiu, Brand Manager & Manager Comunicare
Foto: pixabay, shutterstock