Idei de vacanta in Romania
Avem o tara minunata, cu multe locuri de vizitat, unele dintre ele fiind de-a dreptul ”raiul pe Pamant”! Am adunat cateva dintre cele mai frumoase si deosebite locuri, prezentate pe scurt, sub forma ”Stiai ca….?”. Ce poti face mai departe? Te duci sa vezi cu ochii tai!
Asadar, stiai ca...
...in Romania se afla 8 proprietati inscrise in Patrimoniul Mondial UNESCO? 😮 Acestea sunt:
- Sase culturale: Bisericile pictate din nordul Moldovei, Fortaretele Dacice din Muntii Orastiei, Cetatea Sighisoara, Manastirea Horezu, Sate cu Biserici Fortificate din Transilvania, Biserici de lemn din Maramures
- Doua naturale: Delta Dunarii, Padurile de Fag Seculare ale CarpatilorMisiunea organizatiei UNESCO este de a contribui la promovarea pacii si securitatii in lume prin intermediul educatiei, stiintei si culturii, in vederea consolidarii cooperarii internationale, respectarii drepturilor fundamentale ale omului, fara restrictii de rasa, sex, limba sau religie. Romania i s-a alaturat la 27 iulie 1956. In prezent, UNESCO cuprinde 195 de state membre si 10 state asociate. Sediul se afla in Paris, Franta.
...primul castel din Europa care a avut propriul sistem de iluminare electrica a fost Castelul Peles din Sinaia, Romania? 😯 Instalatia proprie a Castelului Peles era capabila sa produca toata energia electrica necesara zilnic intregii cladiri, iar sistemul de incalzire, construit in 1888, este functional si astazi.
... Sfinxul din Romania, Muntii Bucegi, este de aceeasi inaltime cu Sfinxul din Egipt (8 metri)? 🤔 Din acest motiv exista voci, din randul cercetatorilor din domeniu, care spun ca Sfinxul din Bucegi ar fi fost realizat de oameni, nu de natura, iar reprezentarea ar fi o zeitate.
...Dunarea este singurul fluviu din Europa care curge de la vest la est? 😯Majoritatea apelor curgatoare curg de la nord la sud. Fluviul Dunarea izvoraste din Muntii Padurea Neagra, Germania, sub forma a doua rauri (Brigach si Breg), care se unesc in orasul Donaueschingen. Dunarea traverseaza 10 tari (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina) si 4 capitale (Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad). Poti vizita Dunarea a Portile de Fier sau oriunde pe traseul ei, iar daca ajungi in Delta, nu vei regreta!
... „vulcanii noroiosi”, din judetul Buzau, sunt singurii vulcani de acest gen, miniaturali din Europa? Rezervatia naturala mixta - geologica si botanica - ofera un fenomen spectaculos rar intalnit. Prin conurile create erupe un noroi sedimentar (amestec de argila cu apa din panza freatica) impins de gazele naturale, provenite de la peste 3000 metri adancime.
...singurul Muzeu de Aur din Europa se afla in Romania? Muzeul Aurului din Brad, judetul Hunedoara, este unul dintre cele trei existente in toata lumea. A fost infiintat in anul 1896, cand un geolog a adunat cateva obiecte gasite in minele din zona. In timp, s-a strans cea mai mare colectie de piese de aur nativ din Europa. In prezent sunt expuse in muzeu cele mai valoroase obiecte de aur din lume, piese exceptionale! ‘Harta Romaniei Mari’, ‘Pana lui Eminescu’, ‘Balerina’, ‘Soparla de aur’ - sunt doar cateva exemple.
...in anul 2013 site-ul The World Geography a alcatuit o lista cu cele mai impresionante cascade din lume, iar pe primul loc a fost trecuta Cascada Bigar din Romania? 🤗
Cascada Bigar s-a format prin caderea apei izvorului Bigar de pe un prag stancos (acoperit cu muschi) in raul Minis. Cascada se afla in judetul Caras Severin, Romania, iar zona din jur a fost declarata arie protejata, de interes national, in 1982. Aceasta zona este o rezervatie naturala, inclusa in Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, si reprezinta o zona colinara, cu izvoare, chei, abrupturi calcaroase, vai, pesteri, poiene si pajisti. Aici gasim o fauna alcatuita din mamifere (urs brun, ras, lup, vulpe), pasari, reptile, broaste si pesti, iar flora este specifica muntilor Banatului: nuc comun, alun turcesc, ghimpe, bujor banatean.
...cea mai inalta sculptura in piatra, din Europa, este chipul regelui dac Decebal sculptat intr-o stanca de la Cazanele Dunarii? 😲 Basorelieful are inaltimea de 55 m, iar latimea de 25 m. Ochii au lungimea de 4,3 m, nasul are lungimea de 7 m si latimea de 4 m. 🤔
Basorelieful se afla pe malul stancos al Dunarii, unde adancimea fluviului este cea mai mare: 120 m, intre localitatile Eselnita si Dubova, in apropiere de orasul Orsova, Romania. Ideea construirii acestui basorelief i-a apartinut omului de afaceri roman Iosif Constantin Dragan, un istoric amator, si a durat 10 ani (1994-2004) pentru ca cei 12 sculptori-alpinisti sa il termine. Executarea acestei lucrari s-a desfasurat sub conducerea sculptorului roman Florin Cotarcea, ea realizandu-se in ciuda pericolului reprezentat de inaltimi, caldura si vipere. Pe pontonul din golful facut de Raul Mraconia, unde se afla aceasta sculptura in piatra, se poate ajunge doar pe apa, cu barca. Pentru modelarea stancii s-a folosit peste o tona de dinamita. 😲
Executarea lucrarii a inceput in vara anului 1994, cu defrisarea copacilor care impadureau stanca. Apoi s-a trecut la curatarea rocilor, a stancilor masive care puneau in pericol viata oamenilor. Nu s-au putut folosi nici un fel de utilaje grele, toate uneltele de lucru fiind transportate cu barca si cu saci de 40-50 de kilograme in spinare. Uneltele de lucru folosite de sculptorii-alpinisti au fost cele clasice: ciocanul pneumatic, spitul si barosul. In perioada de vara, stanca se incingea la soare, facand conditiile de lucru aproape insuportabile. Din cauza acestor conditii dificile de lucru au avut loc si cateva accidente. Din fericire, alpinistii nu au suferit rani grave. Ca urmare a trepidatiilor, dar si a stancii care incepea sa se macine, nasul lui Decebal (lungime de 7 m) s-a fisurat si era in pericol sa se desprinda si sa cada. S-a renuntat la acel bloc imens de piatra, o parte mare din nasul lui Decebal fiind dinamitat, pentru mai multa siguranta. Nasul regelui a fost remodelat si intarit cu armatura de fier si ciment.
Constructia chipului lui Decebal a fost finalizata in anul 2004.
Idei de vacanta adunate si editate de: Ioana Otoiu, Brand Manager & Manager Comunicare
Foto: pixabay