Program Lucru
8:00 - 17:00

Tot ce trebuie să știi despre slime

Este sigur? De ce este popular? Cum se face?

Slime-ul a fost un proiect științific popular, folosit de profesorii de chimie timp de câteva decenii, învățându-i pe copii despre vâscozitate, polimeri și reacții chimice. În ultimii ani, a devenit un fenomen cultural de mare amploare, cu videoclipuri virale despre cum se face, care au acaparat rețelele de socializare. În timp ce mulți au sărit la bordul acestei tendințe distractive, unii au devenit îngrijorați de cât de sigur este slime-ul.

A meritat distracția riscul? Cum poți să-l faci în siguranță și fără alergeni?

Ce este slime-ul?

Un fenomen cultural surprinzător de modest, slime-ul este un amestec de obiecte de uz casnic care se combină pentru a crea o substanță polimerică ce acționează atât ca un solid cât și ca un lichid, în funcție de modul în care te joci cu ea. Acest lucru se numește fluid newtonian.

A face slime și a te juca cu el este o modalitate excelentă de a-i învăța pe copii principii științifice prin joacă.

De ce iubesc oamenii slime-ul?

În afară de învățarea anumitor principii științifice prin metode distractive, slime-ul este popular din mai multe motive. Unii găsesc satisfăcător să privească cum slime-ul se transformă dintr-un solid într-un lichid și înapoi. Strivirea acestuia între degete poate fi, de asemenea, o modalitate excelentă de a scăpa de stres. Iar altora le place pur și simplu pentru că este lipicios și distractiv de întins. Este fascinant să observi cum ingredientele de bază se transformă în ceva complet diferit cu doar câteva minute de amestecare.

Care sunt diferitele tipuri de slime?

Slime-ul poate fi realizat în multe varietăți. Iată câteva dintre cele mai populare:

 • Slime cu sclipici sau slime de unicorn
 • Slime de curățare: acesta este un slime mai gros care funcționează aproape ca o perie de scame pentru a scoate murdăria de pe tastatură și alte electronice
 • Slime pufos: acest slime se simte ca o bezea moale atunci când îl strivești
 • Slime care se sparge: bilele de polistiren sau alte mărgele amestecate cu slime-ul obișnuit fac din acesta un deliciu senzorial
 • Slime fără borax: unele persoane care sunt îngrijorate de cât de dăunător poate fi boraxul (un agent de curățare) pentru piele optează pentru rețete de slime fără borax
 • Slime care strălucește în întuneric: da, chiar strălucește în întuneric și poate fi preparat acasă cu articole netoxice

Cum se face slime-ul?

Slime-ul poate fi făcut cu o gamă largă de articole. Rețetele de slime includ, de obicei, cel puțin câteva dintre aceste ingrediente:

 • Borax
 • Detergent lichid de rufe
 • Soluție de contact
 • Lipici alb de școală
 • Amidon de porumb
 • Cremă de ras
 • Șampon
 • Sclipici
 • Colorant alimentar

Pentru a face slime de curățenie, de exemplu, veți avea nevoie de borax pentru rufe, apă caldă și lipici alb de școală.

Slime-ul pufos necesită de obicei mai multe ingrediente, deoarece are o textură diferită. De asemenea, nu conține borax.

O rețetă bună, de bază pentru slime fără borax necesită 120 ml de lipici alb pentru școală, 1/2 lingură de bicarbonat de sodiu și 1/4 lingură de soluție de contact. Puneți ingredientele într-un castron în ordinea enumerată, apoi amestecați-le timp de câteva minute până când se transformă în slime. Ar trebui să fie umed și elastic, dar nu lipicios.

Ai nevoie de ceva mai cool și mai puțin elementar? Poți face slime fosforescent cu o rețetă similară.

Cât rezistă slime-ul?

Păstrarea într-un recipient etanș este esențială. Acest lucru îl va împiedica să se usuce și îl va face să reziste câteva zile. Dacă depozitați recipientul în frigider, puteți face ca slime-ul să reziste chiar și o lună fără să se usuce sau să se mucegăiască.

Este slime-ul sigur?

În general, da. Unele persoane au reacții cutanate la diverse ingrediente, în funcție de alergii sau de sensibilitatea pielii. Cei care au, de exemplu, erupții cutanate, atunci când sunt expuși la anumiți detergenți de rufe, trebuie să se ferească de acele rețete. Cel mai important este să nu o mâncați sau să o dați unui copil care ar putea să o pună în gură. Ingrediente precum soluția salină și boraxul pot îmbolnăvi o persoană.

În rest, mai ales pentru copiii peste 3 ani, prepararea slime-ului sau joaca cu acesta reprezintă încă activitatea preferată.

Noi, echipa de la Roben, suntem deja vechi pe piața aceasta, mai mult decât atât, pe lângă slime-urile gata preparate ce le comercializăm, avem în stoc multe seturi DIY de slime, prin care oricine își poate prepara propriul slime.

Caută-ți slime-ul preferat pe www.shop.roben.ro și pe www.robentoys.ro! (apasă pe link-uri)

Articol tradus și adaptat după https://www.cnet.com/home/smart-home/everything-you-need-to-know-about-slime/